Jak zrobić polską kiełbasę?

anonim
zapytał 3 lata temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

anneau
0
anneau | 3 lata temu | 1227 pkt
Najpierw należy wybrać odpowiednie mięso. Najbardziej do tego celu jest łopatka, karkówka, schab lub szynka. Ważne są proporcje, 75% całości powinno stanowić mięso chude, reszta to tłusta wieprzowina. Mięso należy drobno pokroić, posolić, dodać saletrę, przyprawy (pieprz, ziele angielskie,czosnek, majeranek). Wszystko zalać tłustym rosołem, wymieszać i pozostawić na 12h w chłodzie. Po tym czasie napełnić jelita niezbyt mocno by nie popękały w gotowaniu. Następnie zanurzamy je w zimnej wodzie na kwadrans i obsuszamy w ciepłym piecu. Można także uwędzić pamiętając o tym, że dobra kiełbasa wymaga odpowiedniego drewna jak buk, olcha, klon, jawor.
lady-margot
0
lady-margot | 2 lata temu | 75410 pkt
Dla mnie prawdziwy smak polskiej, "domowej" kiełbasy, to przydotowana według babcinego przepisu w słoiku. Przygotowanie takiej kiełbasy nie wymaga zbytnich umiejętności, a jej smak przewyższa o niebo smak kupnej w sklepie laski kiełbasy. 10 dag wędzonej słoniny wraz z 20 dag boczku i cebulą należy zmielić dwa razy. Następnie powstałą masę rozstapiamy w rondelku i dodajemy grubo zmielone 65 dag łopatki oraz 4 ząbki posiekanego czosnku. Podgrzewając mieszamy dokładnie składniki dodając przyprawy - pieprz i wegetę. Po chwili kiełbasę przekładamy do słoików, te zakręcamy i gotujemy przez 30 minut. Kiełbaska gotowa.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.